Hrvatska biskupska konferencija sa svog izvanrednog zasjedanja najavila je da će od države tražiti da udvostruči satnicu vjeronauka u srednjim školama - umjesto jednog sata, dva sata tjedno

ZAGREB - Projekt bi državu trebao stajati oko 50 milijuna kuna. Biskupi bi ostvarenje plana željeli vidjeti ujesen, početkom sljedeće školske godine, izvještava HRT.

Zasjedanju HBK-a prisustvovao je i dosadašnji apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Francisco Javier Lozano.

Hrvatski su biskupi jučer u zagrebačkoj katedrali, uoči zasjedanja, služili svečanu euharistiju, a tom su se prigodom oprostili od dosadašnjeg nuncija Lozana koji odlazi na novu službu u Rumunjsku i Moldaviju.

Da će Crkva tražiti i drugi sat vjeronauka u svim školama, na nedavnoj je Katehetskoj zimskoj školi potvrdio predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK dr. Ivica Pažin.

Na pitanje o uvođenju drugoga sata katoličkog vjeronauka u srednje škole, Pažin je odgovorio da će biskupi 'tijekom skorog izvanrednog plenarnog zasjedanja HBK u Zagrebu, među ostalim, raspravljati i o postupnom uvođenju drugoga sata vjeronauka u srednjoškolski odgojno-obrazovni sustav'. Drugi sat vjeronauka, prema najavama dr. Pažina, trebao bi u srednjim školama osvanuti ujesen, početkom sljedeće školske godine, piše
Jutarnji list.

Ravnatelji srednjih škola zatečeni su tom inicijativom. Dapače, većina ravnatelja takvu inicijativu ne podržava jer je ona, kažu, protivna interesu samih učenika koji već sada imaju veći broj sati od zakonom propisanog. U srednjim školama sada radi oko 420 vjeroučitelja.

Ivan Čehok (HSLS), autor udžbenika etike, kaže da on kao etičar ne bih smio biti protiv te incijative jer to bi značilo da će profesori etike imati više posla, a sve ankete pokazuju da je etika djeci jedan od dražih predmeta.

'Moj je stav poznat, vjeronauku nije mjesto u školi. No kad je već tu, on bi svakako morao biti predmet izvan redovne satnice, i to s maksimalno jedan sat tjedno. Crkvi nitko ne priječi to da u svojim prostorima organizira i dodatna tri sata vjeronauka', kazao je Čehok za Jutarnji.
                                                                                    
tportal.hr
                                                                                     ponedjeljak, 21.1.2008